Ajankohtaista (eli mm. kätilöt ja vakuutukset)

Kätilö on viime viikkoina ollut Suomen puhutuin ammatti, ja mekin tapasimme yhden taas tällä viikolla. Pikkuisen oli näet jälleen aika poseerata ultraäänessä.

Tämä oli nyt se kuuluisa rakenneultra. Olin ennen sitä aika luottavaisella mielellä, vaikka toki vähän jännitti. Tälläkin kertaa kaikki oli kuitenkin hyvin: sydän, aivot, ylähuuli, kädet ja jalat, vatsa, lantio… sen verran kuin ultrasta näkee, kaikki on kehittynyt ja toimii normaalisti. Vauvan koko on myös normaali, pään koon perusteella hän on nyt päivän edellä ”todellista” ikäänsä. Kuten voi arvata, hyvä ja helpottunut olo siitä kaikesta tuli. Pikkuinen oli aamulla matkalla Naistenklinikalle ja vielä odotushuoneessa hyvinkin aktiivinen, potkiskeli menemään, joten ajattelimme, että mahtaako hän nukahtaa kun kuvauksen aika on. No, hän oli vähän rauhallisempi, mutta otti kuitenkin pari reippaampaa potkua ja hieman huiteli käsillään kuvauksen aikana. Yhdessä kohtaa näytti vähän hassusti siltä, että hän silitti omaa poskeaan. No, kukapa muu raukkaa siellä hänen omassa yksiössään silittelisi. Paitsi me tietysti täältä ulkopuolelta masun läpi, mutta ehkä sitä ei varsinaisesti tunne samalla tavalla.

Vauvan sukupuolta emme saaneet tietää, ja sanoimmekin että mieluummin emme vielä tietäisi, kuten aiemmin täällä arvelin.

Samalla raskaus on jo puolivälissä. Aika hurjaa, ja hienoa!

***

Viime aikoina on ollut mielessä myös kysymys vauvan mahdollisesta sairauskuluvakuutuksesta, ja sellaisen kuulemma voikin joissain yhtöissä aikaisintaan hankkia juuri rakenneultran jälkeen. Kovaa kiirettä ei vielä ole, mutta uskoisin että käymme ainakin kysymässä hinnat. Mitenkäs te meitä edellä olevat olette tehneet?

Tästä pääsen samalla osioon Mies lukee Vauva-lehteä. Osa 2. Saamaamme pinoon ko. julkaisua osui pari, joissa mainostettiin kannessa juuri vakuutusaiheista juttua. Numerossa 3/2011 oli melko valaiseva juttu, jossa kerrottiin vakuutusten toimintaperiaatteista ja oli verrattu eri yhtiöiden hintoja – no, tiedot lienevät nyt jo vanhentuneita, mutta jotain kuitenkin opin. Jutussa tuli haastateltavan kautta esille myös pointti, josta joskus aikanaan puhuin erään ystäväni kanssa ennen kuin asia oli itselle ajankohtainen: jos ottaa vakuutuksen ja käy siksi vain yksityislääkärillä, tavallaan tukee sitä viime vuosien kehitystä, että julkisia palveluja karsitaan. En välttämättä haluaisi edistää sitä politiikkaa, vaikka joudun tunnustamaan, että työterveyshuolto yksityisellä on kyllä tuntunut aika luksukselta, kun sellaisen piiriin olen itse aikanaan päässyt. Toki omalle lapselleen myös haluaisi nopeasti hyvää hoitoa, jos se on mahdollista. Ehkä tätä vakuutusasiaa pitää kuitenkin vielä harkita.

Toinen juttu oli numerossa 10/2013, ja sen osalta voisin näin pari vuotta myöhässä harrastaa hieman mediakritiikkiä. Kansi siis mainostaa: ”Lukijat paljastavat: kannattiko vauvavakuutus?”. Itse jutun anti on aika köykäinen siihen nähden, että se on kanteen asti laitettu. Siinä on simppelin lukijakyselyn tulokset muutaman vastaajilta saadun lainauksen kera. Toimittajan tekstiä on oikeastaan vain jutun ingressi ja yksi faktalaatikko. Lisäksi paketissa on nähdäkseni logiikkavirhe. Päätulos on näet esitelty näin: Vauvavakuutus on ollut mielestäni hyödyllinen 62%, Ei ole ollut hyödyllinen 18% ja En ole ottanut vauvavakuutusta 20%. Tästä ingressiin on tiivistetty ”yli puolet on ollut siihen (vakuutukseen) tyytyväinen”. Mutta eihän ole mieltä ottaa tähän jakoon mukaan niitä, jotka eivät ole vakuutusta ottaneet: eiväthän he voi olla tyytyväisiä tai tyytymättömiä. Sen pitäisi olla erillinen tietonsa. Niistä, jotka ovat vakuutuksen ottaneet, on siis tyytyväisiä 62/80*100 eli 77,5% – yli kolme neljäsosaa! Tämän siis pitäisi olla kyselyn olennaisin tulos, terveisiä toimitukseen ensi kerran varalle… Siinä yksi pohdittava pointti lisää meidän valintamme pohjaksi, ei ole helppoa.

4 vastausta artikkeliin “Ajankohtaista (eli mm. kätilöt ja vakuutukset)”

  1. Meille odotusajan vakuutus olikin kullanarvoinen. Meillä vasta synnytyksessä havaittiin lapsen huuli – ienhalkio, jonka kulut (leikkaus, poliklinikkakäynnit, lääkkeet, sairaanhoitajan kulut leikkauksen jälkeen yms.) kuuluivat kaikki vakuutuksen piiriin koska rakenneultrassa ei havaittu mitään poikkeavaa sikiössä. Odotusajan vakuutus muuttui siis lapsen syntymän jälkeen lapsuusajan vakuutukseksi vain ilmoittamalla hetun vakuutusyhtiölle.

    Tykkää

  2. Me ei otettu esikoiselle vakuutusta. Ensin olin ajatellut, että otettaisiin. Sain kuitenkin nt-ultrassa riskituloksen, enkä halunnut lapsivesipunktiota, joten se olisi rajannut melkoisesti sitä vakuutusta, tai sitä ei olisi edes myönnetty. ”Räyhäsin” vakuutusvirkailijalle, että minunko ihan tosissaan pitäisi ottaa yhtä suuri riski saada keskenmeno lapsivesipunktion vuoksi, kuin mitä olisi riski saada down-lapsi. Hän vaan pahoitteli asiaa. Sanoi että voittehan ottaa sen sitten synnytyksen jälkeen. Esikoinen oli nyt 3,5 v elämänsä aikana kolmannen kerran lääkärissä lauantaina. Sai ensimmäisen korvatulehduksensa. Kaksi edellistä käyntiä olivat helmikuussa 2014. Ensin tuli kurkunpääntulehdus ja sen jälkeen flunssa pitkittyi ja kuume nousi uudelleen ja mentiin uudelleen lääkäriin. Se olikin vaan uusi flunssapöpö joka iski, kun poika oli vielä toipilas edellisestä pöpöstä.

    Nyt toisella kertaa ei ole juurikaan edes harkittu asiaa. Toki vähän mietityttää että käykö yhtä hyvä tuuri toisen kerran, että tulee vähän sairasteleva lapsi. Mutta tokihan sillä vakuutuksen hinnalla saa käytyä aika monta kertaa yksityisellä lääkärillä, jos se on tarpeen. Toki jos jotain todellista syytä on lääkärikäynneille, niin se tietenkin kannattaa. Mutta tosiaan silloin helmikuussa 2014 päästiin julkiselle lääkäriin alle tunnin päästä soitosta terveyskeskukseen kummallakin kerralla. Tällä kertaa jonotettiin 1 h 40 min päivystyksessä, mutta oli huonoa tuuria, kun toinen vastaanottavista lääkäreistä sai hälytyksen johonkin ja oli vain yksi ottamassa potilaita vastaan.

    Tykkää

  3. Itse ajattelin ottaa vakuutuksen juurikin jonkin vakavan sairauden takia. Etenkin, jos vauvalla sattuu olemaan joku pitkäaikainen sairaus, tulee ennen syntymää otettu vakuutus todella hyötykäyttöön. Syntymän jälkeen otetusta vakuutuksesta olemassa olevien sairauksien hoitaminen rajataan pois. Voihan vakuutuksen tosiaan joko irtisanoa tai muuttaa normaaliksi vakuutukseksi, jos vauva onkin aivan terve.

    Tykkää

  4. Suunnilleen samoin olen tässä päätynyt ajattelemaan, Hanna, ja tarkoitus olisi siis vakuutus ottaa. Kiitos kaikille näistä vastauksista ja tarinoista! Koskaan ei voi olla varma, mitä tulee eteen, ja siihen tarkoitukseen kai vakuutukset juuri ovat.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s