Kirja: Isä syntymässä, Hanna Hirvonen

Tässä samalla kun toinen puoli minusta pikkuhiljaa valmistautuu perheen kasvuun ja toinen muistuttelee, ettei pidä mennä liikaa asioiden edelle kun ollaan vasta viikolla seitsemän (edelleen siis koputellaan kaikkia mahdollisia puumateriaaleja, että raskaus jatkuu yhtä hyvin kuin on alkanut), olen ehtinyt lukea. Loma kun on. Ajattelin jakaa yhden lukukokemuksen täällä etenkin isille ja sellaiseksi toivoville.

Myönnettäköön tosin, että tämäkin oli armaan puolisoni kirjastolöytö, jonka kyllä luin mielelläni. Kyseessä on siis tosiaan otsikossa mainittu kirja Isä syntymässä, jonka lähtökohta on siitä vaarallinen, että se on äidin (ja synnytysvalmentajan) kirjoittama kirja isille. Tästä huolimatta kirjaa voi suositella, koska nähdäkseni se välttää kohtuullisesti saarnaamisen ja pysyy sopivasti ”isän puolella” tarjoten kuitenkin hyödyllistä tietoa.

Alku sai minut epäileväksi, sillä kirjoittaja tykkää viljellä myös huumoria, mikä aiheen ja lähtökohdat huomioiden voisi tarkoittaa aika korkeaa vaivaannuttavuuden riskiä. Lopulta teksti kuitenkin eteni hyvin ja suurin osa huumorista oli ihan iloksi.

Kirjan alaotsikko on ”vauvan odotus, syntymä ja hoito”. Itselleni jäi kuitenkin olo, että kirja keskittyi selvästi eniten synnytykseen: tiedonjakamiseen valmistautumisen helpottamiseksi, eri vaihtoehtoihin, ja isän rooliin – rooleihin? –  sen suuren päivän aikana. Tästä teemasta koinkin oppineeni eniten. Amerikkalaisista elokuvista kun ei selvästikään opi aivan kaikkea synnytyksistä! Vaikka mahdolliset vaikeudetkin otettiin huomioon, minulle kokonaisuus oli myös aika rohkaiseva. Sen sijaan raskausvaihe kirjasta solahti ohi melko nopeasti ja hoito-osuus on sitäkin lyhyempi. Muutamia käytännön vinkkejä sieltäkin toki löytyi. Vauvanhoidon kattavat perusteet ja syventävä materiaali on kuitenkin etsittävä muualta, mutta eipä siinä kai mitään, kun aineistoa on kyllä maailma väärällään.

Ensi viikolla ajattelinkin mennä itse kirjastoon etsimään sopivaa lisäopintomateriaalia…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s