Alkupiste – huonoja uutisia

Minä haluaisin olla isä. Minulla on puoliso, joka haluaisi olla äiti. Me haluaisimme olla perhe. Haluaisimme kasvattaa yhdessä lapsia. Olen omalta kohdaltani tiennyt toiveeni aina, joskin pitkään se oli jossakin taustalla. Nyt asia olisi enemmän kuin ajankohtainen. En tiedä, onko toiveelle loogista selitystä, ja ehkä sen kuuluukin olla enemmän tunnetta (ehkä biologiaakin), mutta haluaisin kokea sen kaiken: odotuksen, syntymän ihmeen, kasvun ja kasvatuksen, hyvät ja huonot hetket, rakkauden. Nähdä lapsen avoimuuden maailman edessä.

Tämän blogin aihe on kuitenkin – ainakin vielä – lapsettomuus. Raskautta ei ole kuulunut, ja nyt tiedämme, että perinteisin keinoin sellaista ei tule. Olen jo nyt oppinut, että tilanne on melko yleinen. Blogejakin aiheesta riittää, mutta ne vaikuttaisivat lähes aina olevan naisten kirjoittamia. Ehkä minun kokemukseni voisivat siis tarjota edes hieman uutta keskusteluun, kenties vertaistukea jollekulle. Joka tapauksessa saanen väylän omien ajatuksieni purkamisen ja jäsentämiseen.

Tässä kohtaa pitää palata pari askelta taaksepäin. Me teimme päätöksen, lähdimme yrittämään ja toivoimme. Pari kertaa ehdimmekin jo melkein ajatella, että nyt on tärpännyt, mutta sitten kuukautiset alkoivat. Puolisoni aloitteesta lähdimme selvittämään asiaa, siinä vaiheessa kai ajatuksella ”varmuuden vuoksi”. Ettemme ainakaan odottaisi liian pitkään. Minullekin oli sinänsä selvää, että tarvittaessa asiat selvitetään ja kaikki keinot käytetään, olisin kai vain yrittänyt itse vielä hetken. Nyt voi sanoa, että onneksi emme jääneet odottamaan.

Näytteitä ja verikokeita annettiin, aloitettiin tilanteen kartoitus lääkärin kanssa. Sitten osuikin kohdalle synkkä uutinen. Siittiöitä ei näy lainkaan, lääkäri kertoi aamuisessa tapaamisessa. Jos niitä on lainkaan, ainakaan ne eivät tule ulos. Seuraavalla aamutapaamisella selvisi todennäköinen syy: minulla on kromosomipoikkeama. Tällaisesta minulla ei luonnollisestikaan ollut mitään aavistusta, ja tilanne tuntui ensin hämmentävältä ja vähän epätodelliselta, vaikka toisaalta jotenkin en yllättynyt niin paljon kuin voisi luulla. Suurin osa surusta tuli vasta myöhemmin, kotona työpäivän jälkeen. Käsiteltävää on paljon.

Lääkäri arvioi, että poikkeama ei vaikuta minun terveyteeni, mutta lisääntymiseen mitä luultavimmin tavalla tai toisella. Olisi yllätys, jos se ei liittyisi siittiöiden puuttumiseen. Tässä vaiheessa kuitenkin hedelmällisyyslääkärin keinot loppuvat, ja siksi odotan nyt aikaa perinnöllisyyslääkärille Norio-keskukseen. Sieltä minun pitäisi saada vastauksia avoimiin kysymyksiin: Onko mahdollista, että siittiöitä kuitenkin löytyy, mutta ne pitää vain onkia neulalla kiveksistä? Jos niitä on, onko turvallista käyttää niitä hedelmöityshoidoissa, vai uhkaako esimerkiksi korkea riski keskenmenolle tai sille, että sikiö ei ole terve? Perisikö lapsi ehkä saman poikkeaman, joka aiheuttaisi hedelmättömyyttä – ja mitä sitten teemme?

Tässä on blogin alkupiste. Tätä kirjoittaessani en tiedä, mihin se päättyy ja kuinka kauan tarina kestää. Meillä on suunnitelma, että tavalla tai toisella meistä tulee vanhempia, mutta keinot ovat vielä täysin auki. Ilmeisesti monista lapsettomuusblogeista – onneksi – tulee jossakin vaiheessa odotusblogeja. Ehkä minäkin vielä olen niin onnekas, joskus. Tai ehkä tästä tulee jonakin päivänä adoptioblogi. Tai jotakin muuta. Olen jo nyt onnekas ja onnellinen puolisoni tuesta ja toivon, että jonakin päivänä, jollakin tavalla, saamme vielä hyviä uutisia.

8 vastausta artikkeliin “Alkupiste – huonoja uutisia”

  1. Päivitysilmoitus: Sukupuolia | Vauvaa vaille isä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s